Peus i cames

Els peus són la nostra base de sustentació quan estem drets. Com tota base, dona fonament i estructura a tot el que s’hi construeix a sobre. Si els peus no fan la seva funció de forma competent, quedarà compromesa l’estabilitat del cos i la correcta disposició dels seus elements estructurals, tals com la pelvis o la columna vertebral.

El peu és una part relativament petita del cos però força complexa. Està format per 26 ossos, 33 articulacions i més de 100 músculs, tendons i lligaments. Aquesta riquesa estructural ens parla d’adaptabilitat al terreny que trepitgem i de riquesa i flexibilitat en el seu moviment per permetre la marxa.

És també una estructura preparada per suportar el pes de cos. Els ossos i lligaments estan disposats en forma de volta sustentada per tres arcs, una manera eficient de suportar pes que ha estat utilitzada en la construcció d’edificis des de fa segles.

Per tal que el peu pugui dur a terme la seva funció de manera eficient, cal que tota aquesta estructura es mantingui saludable, forta i flexible a la vegada. Sovint tanquem moltes hores els peus dins de sabates que poden comprometre la mobilitat del peu o, fins i tot, deformar-lo. Sabates amb soles massa rígides, amb taló excessiu o amb puntes estretes, posen en risc aquesta estructura i, de retruc, la resta del cos.

Les cames (des de turmell a maluc), les podem veure com allargadors articulats dels peus a la pelvis que enriqueixen la mobilitat. En contraposició als peus, en les cames hi trobem tan sols 4 ossos. A la seva vegada, les cames han de ser estructures fortes i flexibles per permetre amplitud de moviment i donar-nos estabilitat. Cal fer especial menció del genoll, una articulació que suporta molt de pes i que requereix d’especial suport dels músculs que la envolten per ser estable.

Quan passem moltes hores asseguts en cadira o caminem massa poc, la funcionalitat de cames es veu seriosament compromesa degut tant a la debilitat muscular com a l’escurçament de les fibres musculars que compromet l’elasticitat i, per tant, la riquesa de moviment.

A nivell més subtil, els peus i les cames ens connecten amb la terra. Si es mantenen forts i flexibles generen, tant en el moviment com en la quietud, una sensació de solidesa, seguretat i fermesa que es transmet en forma de tranquil·litat cap el cervell. En canvi, si són estructures dèbils o rígides, el cervell percebrà en tot moment que hi ha risc de caiguda i estarem en un continu estat d’alerta i d’inseguretat.

Et recomano que practiquis asanes sobre els peus tals com la família dels guerrers (Virabhadrasana I, II i III), triangles (Uthita Trikonasana), equilibris sobre un peu o de puntetes o moltes d’altres postures dretes que t’ajudaran a enfortir i flexibilitzar peus i cames, retornant-los la seva funcionalitat.