És l’espai corporal que trobem per sobre de la pelvis i per sota de la zona toràcica. En aquesta zona hi trobem molt pocs ossos, tan sols les 5 vèrtebres lumbars. Són vèrtebres grosses, estructurades en forma corbada cap endins (lordosi) i preparades per suportar pes.
Hi trobem també una gran faixa de músculs que rodeja tota la zona (faixa abdominal) i que te una triple funció: actua com a sostenidor dels òrgans abdominals (majoritàriament aparell digestiu); dona suport a l’estructura lumbar; participa activament en donar estabilitat a la postura corporal tant estàtica com en moviment.
Avui en dia és molt habitual que aquesta faixa muscular abdominal estigui debilitada degut, principalment, a que no la fem treballar. Cada cop és més habitual passar hores en posició asseguda (en cadires o sofàs) amb l’esquena recolzada i cada cop és també més habitual minimitzar el moviment corporal (fer servir ascensors, cotxes, etc.) Tot plegat, fa que hi hagi poca demanda sobre aquesta musculatura i, en conseqüència, es debilita i perd competència per fer la seva funció.
El sostre de la zona abdominal és el diafragma, un gran múscul en forma de paracaigudes que separa la zona abdominal de la zona toràcica. És el principal múscul inspirador i està en continu moviment tot el dia.
Quan es produeix la inspiració, aquest múscul es contrau i exerceix pressió sobre els òrgans abdominals. Quan es produeix l’expiració, el múscul es relaxa i deixa d’exercir aquesta pressió. És per això que la panxa es mou quan respirem.
Aquesta pressió/descompressió constant, fa un massatge a totes les vísceres abdominals que, per una banda, estimula la circulació sanguínia en aquests òrgans i, per altra, estimula també la mobilitat dels budells. Tot plegat, contribueix a un millor funcionament de l’aparell digestiu.
El moviment del diafragma te també un efecte sobre les vèrtebres lumbars, ja que provoca també moviment en aquesta zona ajudant a la seva flexibilització i contribuint a la hidratació dels discs intervertebrals.
El moviment lliure del diafragma te un impacte directe en la salut de la zona abdominal.
Malauradament, avui en dia també és molt habitual que el moviment del diafragma es vegi restringit per l’estrès, males postures (esquena caiguda endavant), roba massa ajustada o emocions que es manifesten físicament en aquesta zona. La respiració natural es veu distorsionada i, a banda dels efectes nocius que això te en diferents àmbits de la salut, la zona abdominal en pateix les conseqüències amb més rigidesa a la zona lumbar i empobriment de la funció digestiva.
A nivell més subtil, la zona abdominal representa la font i la seu de la nostra força interior, que s’expressa com a empoderament, força de voluntat i determinació.
En el teu dia a dia, pots contribuir a fer que aquesta zona estigui més saludable si mantens un bon esquema postural, si t’acostumes a moure’t més i a prescindir d’algunes comoditats per fer treballar el teu centre de forma natural.
Una pràctica de ioga regular, t’ajudarà a enfortir el teu centre sense rigidesa, a flexibilitzar la zona lumbar, a equilibrar el teu sistema nerviós i rebaixar el nivell d’estrès i a regular i millorar la teva respiració natural. Tot plegat tindrà efectes positius per la zona abdominal i la seva funció i també per mantenir la teva força interior ben viva.