La columna vertebral

columna vertebral

És l’eix ossi del nostre cos, format per un conjunt d’ossos (vèrtebres), que s’articulen entre sí. Junt amb el crani, l’estern i les costelles, formen l’esquelet axial que te la funció de sosteniment del cos i protecció dels òrgans interns.

Entre cada dues vèrtebres, hi ha un disc cartilaginós que s’encarrega de mantenir les dues vèrtebres unides i mòbils entre sí a l’hora que manté l’espai entre els dos ossos.

La columna vertebral te una estructura en que hi ha diverses corbes fisiològiques que permeten desenvolupar la seva funció de sosteniment. Si mirem la columna de baix a dalt, trobem diferents àrees:

  • Còccix: un petit os format per 4 o 5 vèrtebres soldades.
  • Sacre: un os més gran format també per 5 vèrtebres soldades. Aquest os s’articula amb la pelvis, unint així la columna vertebral amb aquesta estructura. El conjunt de còccix i sacre tenen forma convexa cap al darrera, formen una cifosi.
  • Vèrtebres lumbars: un conjunt de 5 vèrtebres articulades entre sí que estan predisposades per a suportar pes. Es troben a la zona abdominal. Formen una corba còncava cap al darrera, formen una lordosi.
  • Vèrtebres dorsals: conjunt de 12 vèrtebres articulades entre sí i, cada una d’elles, articulada també amb dues costelles i permeten la mobilitat de la caixa toràcica. Formen una corba convexa cap al darrera, una cifosi.
  • Vèrtebres cervicals: conjunt de 7 vèrtebres petites i lleugeres articulades entre sí i que donen suport i mobilitat al crani. La seva corba és convexa cap al darrera, és a dir, formen una lordosi.

La columna vertebral és la cuirassa protectora de la medul·la espinal.

La medul.la és un llarg cordó blanquinós que es situa en el canal vertebral i que connecta l’encèfal amb la resta del cos a través de la seva connexió amb els 31 parells de nervis raquidis, que surten al llarg de la columna vertebral per distribuir-se per tot el cos. La medul.la espinal transporta cap al cervell les sensacions recollides pels nervis i les ordres emeses pel cervell cap a la resta del cos. És doncs la peça fonamental del sistema nerviós.

La salut de la columna vertebral, està molt lligada amb la tensió que exerceixen sobre aquesta estructura els diferents teixits que l’envolten. Quan acumulem tensions a músculs i fàscies, l’estructura vertebral es veu modificada i, sovint, es compromet l’espai entre les vèrtebres afectant als discs intervertebrals. Tot plegat, afecta a l’estructura corporal, la mobilitat i també de forma directa al sistema nerviós, dificultant la lliure circulació dels impulsos nerviosos.

Les males postures, el sedentarisme, l’estrès i l’excés de tonificació muscular sense estiraments correctes, afecten de forma directa la salut de la columna vertebral. Si hi ha una estructura vertebral de la que hem de tenir cura a diari i en tot moment, és precisament la columna vertebral.