Escoltar-se i sentir-se

El món de les sensacions és la via de comunicació que tenen els nostres embolcalls per fer-nos conèixer com estan i quines són les seves necessitats en cada moment.

Així, el dolor ens alerta que alguna part del cos físic està patint algun tipus d’irregularitat. La set, la gana, el fred o la calor són missatges del nostre embolcall energètic. La dispersió mental, la manca de memòria o la irritabilitat, són senyals que el cos mental està sobresaturat.

Podem dir que les sensacions són els indicadors del nostre estat, de igual manera que els vehicles tenen llums, agulles, rellotges al seu quadre de comandament.

En la mesura que estem atents i connectats amb les nostres sensacions, podem atendre les necessitats dels nostres embolcalls i reconduir-los cap a un estat d’equilibri.

Si no ho fem, correm el perill d’empitjorar la situació i arribar a punts de més gravetat o, fins i tot, d’irreversibilitat.

Si no anem a fer el canvi d’oli del cotxe quan s’encén l’indicador que ens alerta que el nivell està baix, tenim el perill de cremar el motor. I, precisament, això és el que podem estar fent amb el nostre cos si no ens aturem quan hi ha signes de dolor, cansament crònic, tensions continuades.

Sovint, en l’estil de vida que portem, comencem per fer cas omís de les sensacions i arribem al punt en que ja ni les sentim, desconnectem la comunicació amb el quadre de comandament per tal de poder seguir amb el nivell d’activitat que ens exigim. És quan el cos diu prou i ens atura amb alguna dolència més important que ens n’adonem que hem anat massa enllà.

Si observem els animals a la natura, veurem que quan senten gana van a caçar o a menjar i quan estan cansats, descansen. Viuen el moment, s’escolten i es senten. On hem deixat aquesta saviesa? Te sentit que reaccionem amb més urgència davant la llum del nivell de l’oli del cotxe que davant les queixes del nostre cos?

Reconnectar amb les sensacions no és fàcil quan n’hem desaprès. Cal una mica de paciència i atenció. Al principi sembla que no passi res, però a mesura que hi dediquem temps, anem desenvolupant la sensibilitat cap els missatges dels nostres embolcalls. En aquest sentit, la pràctica de ioga és ideal perquè ens ajuda a desenvolupar l’escolta i l’observació. Ens ajuda a escoltar-nos i a sentir-nos.