El mantra OM (AUM)

Om

“Mantra” és una paraula d’origen sànscrit que es pot traduir com “alliberació de la ment”. Aquest mot està format per l’arrel de dues paraules: manah (que vol dir ment) i trayate (que vol dir alliberació).

Un mantra és un so, que pot ser d’una sola síl·laba, una paraula o bé una frase. La repetició d’aquest so de forma constant porta a la ment a un estat de centrament, alliberant-la (i d’aquí el sentit de la paraula mantra) del constant flux de pensaments que la confonen i la treuen de l’estat de serenor.

Es diu que el mantra primigeni i universal és el mantra AUM (pronunciat OM, perquè en sànscrit “au” sona “o”). Segons el pensament hindú, és el so primigeni i original a partir del qual tot l’Univers s’estructura.

El mantra OM és la vibració de l’Univers.

Cada un dels tres sons té el seu significat simbòlic:

  • “A” representa la creació, el naixement i també allò que és transcendent.
  • “U” representa la continuació, la vida i també l’element que connecta la transcendència (“A”) amb el jo (“M”)
  • “M” representa la fi, la mort i també el jo, l’individu.

Així doncs, podem veure aquest mantra, per una banda, com el continu cicle de naixement, vida i mort. Per altra banda, representa la unificació de l’individu amb la transcendència.

Quan recitem mantres, a banda de l’efecte de centrament mental, es produeixen vibracions subtils que tenen efectes sanadors a diferents nivells. Quan recitem el mantra OM, podem adonar-nos que la lletra “O” produeix una vibració a la zona toràcica i que la lletra “M” vibra al crani. Quan cantem el mantra OM, harmonitzem i reequilibrem aquests espais.

La recitació del mantra OM porta silenci a la ment i pau al cor, amb la qual cosa és una forma molt adient per eliminar l’ansietat. Es pot practicar en qualsevol moment, ja sigui oralment o de forma mental. Quan necessitis una mica de pau i serenor, simplement tanca els ulls i recita el mantra amb plena atenció.