És el nexe d’unió entre el tronc i el crani. Hi trobem les set vèrtebres cervicals, que s’organitzen formant una corba cap endins (lordosi), igual que la zona lumbar.
Les vèrtebres cervicals són les més petites i lleugeres i són les que permeten més mobilitat per tal de poder orientar el crani en diferents direccions i facilitar així la funció de captació d’informació dels òrgans dels sentits que s’hi allotgen.
El coll és una zona petita del cos on hi trobem conductes vitals (esòfag, tràquea) i també dues glàndules que formen part del sistema endocrí: la glàndula tiroides (que regula el metabolisme) i les paratiroides (que regulen l’equilibri entre el calci i el fòsfor).
A més a més, s’hi allotgen les cordes vocals, l’instrument que ens permet emetre so i comunicar-nos a través de la parla. És, per tant, un espai fonamental per la comunicació.
És una zona molt vulnerable del cos humà. Exceptuant la medul·la espinal que està protegida per les vèrtebres cervicals, la resta de conductes vitals que hi passen, no estan protegits per ossos.
Aquesta zona rep de forma directa els efectes nocius de l’estrès en forma de tensió muscular, provocant rigidesa, contractures i reduint la mobilitat de les vèrtebres cervicals i, per tant, del crani.
Un problema molt habitual avui en dia, és la rectificació cervical que és la pèrdua de la corba natural (lordosi) de la vèrtebres cervicals. Els factors causants poden ser variants però el fet de tenir durant temps el cap avançat fora del seu eix (molt habitual quan estem davant l’ordinador) o el cap inclinat endavant (per exemple quan mirem el mòbil o la tauleta), és una causa molt habitual avui en dia.
La rectificació cervical pot provocar diferents símptomes com mal de cap, formigueig a les extremitats superiors, vertígens, alteracions oculars, alteracions de la son, i d’altres.
Prendre consciència de la posició del cap en el nostre dia a dia, és importantíssim per a alleujar de tensió la zona cervical.
En general, prendre consciència dels hàbits que provoquen tensió a la zona per a canviar-los, és la millor manera d’evitar tensions i mantenir una zona cervical més sana. Per exemple:
- Si has de mirar un mòbil, posa’l a l’alçada dels ulls de manera que no hagis d’inclinar el cap endavant.
- Davant de l’ordinador o si fas una activitat que implica atenció, mantingues el cap alineat amb la columna vertebral, sense avançar-lo o inclinar-lo endavant.
- Observa si tendeixes a tensar les espatlles en direcció a les orelles. Fes-te’n conscient i relaxa-les.
- Atenció també a les postures sostingudes molta estona: fes moviments suaus amb el cap per tal de evitar la rigidesa que provoca estar en una mateixa postura.
Recorda que el teu cos és casa teva, és la llar on pots expressar tot allò que ets i tot el teu potencial. Tenir cura de cada zona corporal t’ajudarà a que aquesta llar sigui un lloc confortable on viure i expressar-te.
(Imatge de LUM3N a Pixabay)