Agilitat coporal

Tenir un cos àgil implica desenvolupar una sèrie de qualitats de forma equilibrada: força, resistència, flexibilitat, equilibri i coordinació.

Tenir un cos àgil implica tenir un cos que sigui fort però flexible a la seva vegada, estable i equilibrat tant en la quietud com en el moviment. I això vol dir treballar tots aquests aspectes per un igual, sense que un d’ells sigui predominant sobre els altres i els faci minvar.

La força muscular ens proporciona estabilitat corporal i la possibilitat de fer les accions i els esforços que ens demana el dia a dia. La resistència és la possibilitat de mantenir aquest esforç en el temps, és a dir, la possibilitat d’ajustar la força muscular en intensitat per tal de sostenir l’esforç sense esgotar-nos. A la seva vegada, la resistència és una qualitat també mental ja que sortim de la zona de confort i moltes vegades és la ment la que ens convida a deixar d’esforçar-nos per tornar a l’estat de comoditat.

L’elasticitat ens permet desenvolupar la mobilitat articular, donant-nos la possibilitat de fer moviments amplis i còmodes, sense que els teixits estiguin durs i ens limitin el rang de moviment.

Avui en dia, degut als nostres hàbits i creences, podem trobar dos patrons molt marcats: per una banda l’excés de facilitats a l’hora de desplaçar-nos (ascensors, cotxes, patinets elèctrics,…) i el fet de passar moltes hores en cadires o sofàs, fan que no exercitem la nostra musculatura i que aquesta es debiliti. Per altra banda, hi ha la creença que mantenir el cos saludable és buscar la tonicitat muscular fent una activitat que ens cansi i ens faci suar, sense tenir en compte la resta d’aspectes que necessita el nostre cos, amb uns estiraments musculars testimonials i gens efectius que no permeten que aquesta tonificació s’equilibri i, finalment, arribem a un escurçament dels teixits que acabarà comprometent la capacitat de moviment de les articulacions.

El ioga ens ofereix la possibilitat de fer un esforç físic regulat, equilibrant sempre la tonicitat amb la capacitat de flexibilitat, de manera que la capacitat d’acció no comprometi la mobilitat articular.

No hem de perdre de vista la importància de mantenir una musculatura postural competent. La musculatura postural és aquella que s’encarrega de mantenir la nostra estabilitat corporal tant en quietud com en moviment. El ioga posa molt d’èmfasi en aquesta musculatura. Tots els treballs que ens ajuden a sostenir el cos amb fermesa de forma còmode, ens ajuden a treballar la força i a desenvolupar la competència de la musculatura postural.

Et convidem a tenir cura del teu cos, a atendre a les seves necessitats i a desenvolupar tots els aspectes que fan que el teu cos sigui una llar confortable i còmode, que et permeti moure’t lliurement i amb agilitat.