Savasana, una asana fàcil?

Savasana

Savasana és l’asana que adoptem habitualment a l’acabar la sessió de ioga per relaxar uns minuts i que ens permet assimilar tot el que hem fet a la pràctica. Aparentment, sembla una asana molt fàcil i assequible. Si la mirem només en la superfície ho podem pensar però si aprofundim en el que es busca en aquesta postura de ioga veiem que de simple no en te res.

Per una banda, a nivell corporal, és una disposició que ens permet relaxar el màxim de músculs, sempre i quan posem atenció a tots els detalls. Un petit exemple: si els palmells de les mans estan en contacte amb el terra es produeix una rotació interna a l’espatlla que li impedeix relaxar-se totalment. En canvi, si els palmells de les mans estan cap amunt l’espatlla gira cap a l’exterior permetent així que reposi al terra.

No és només estirar-se sinó posar atenció a la disposició i abandonar el cos al terra sense que hi hagi zones incòmodes o tenses i aconseguir també la relaxació de la musculatura més profunda, no només la superficial. I aquesta és la primera dificultat de savasana.

La relaxació física permet que la respiració flueixi de forma natural i sense bloquejos, deixant que la vida es manifesti a l’interior. El sistema nerviós es calma i es relaxa permetent que la relaxació global sigui encara més profunda i que les emocions estiguin en repòs. I aquí ve la segona dificultat de savasana: adormir-se. No és la idea, tot i que si et passa no t’has d’engoixar. La idea és aconseguir un estat de relaxació però mantenint la ment desperta i present, en un estat d’observació passiu. No es tracta de fer una migdiada sinó de relaxar de forma conscient.

I ens trobem així amb la tercera gran dificultat de savasana: ment desperta, però no activa. Com que és un moment de quietud en que no hi ha esforços i ens abandonem és molt fàcil que la ment es distregui en pensaments d’allò que hem de fer a l’acabar la sessió o en problemes que tenim pendents.

“Savasana, l’actitud del cadàver.”

Com en totes les asanes de ioga, no parlem de postura sinó d’actitud. Postura fa referència a la disposició corporal, però asana va més enllà (veure l’entrada “Asana vol dir postura?”). La paraula Savasana es composa de dues parts: sava que vol dir cadàver i asana que vol dir estar en la postura.

El cos relaxat en total quietud i l’activitat mental reduïda al mínim però mantenint-se despert. No hi ha passat, no hi ha futur, només flueix l’instant present. Et sembla fàcil o difícil?