Viure amb consciència

Consciencia

Aquests dies, la Joana Mateu ha presentat a Satya el curs de Mindfulness que impartirà properament. M’ha semblat molt interessant i il·lustratiu l’analogia (d’origen oriental) que ha utilitzat per explicar què és la consciència, i em permeto utilitzar-la jo en aquesta entrada del blog. Gràcies Joana per inspirar-me!

Podem veure l’ésser humà com un conjunt format per un carruatge tibat per un cavall, conduit per un cotxer i dins del qual hi ha el passatger. El carruatge seria l’equivalent al cos físic, el cavall serien les emocions (cos emocional), el cotxer la ment (cos mental)… i qui és el passatger?… la consciència!

El carruatge, per si sol, no fa res. Necessita ser dirigit per moure’s i fa allò que algú li mana. Quan el cavall del carruatge corre desbocat, el cotxer difícilment pot manar-lo i la integritat del carruatge, del cotxer i del passatger corren perill. Això passa quan la nostra vida està manada per les emocions sense control.

Quan el cotxer pren el control i va on vol ell, pot portar al passatger a llocs no desitjats, fer-li fer voltes per on no vol i fer-li perdre el temps i l’energia en tombs innecessaris. Això passa quan és la ment la que governa la nostra vida, sovint immersa en pensaments que no ens porten enlloc i que ens esgoten.

Quan el passatger es el líder i director de la situació, diu al cotxer on vol anar i fins i tot per on, si ho creu necessari. Cotxer, cavall i carruatge estan al servei d’allò que el passatger vol i necessita. Això passa quan la consciència està desperta i governa tots els “cossos” (físic, emocional i mental), que estan al seu servei.

Amb quin cos t’identifiques? Quin és el cos que governa la teva vida? Et deixes portar sovint per les emocions? La teva ment no para de donar voltes i de pensar en un munt de coses a la vegada?

La bona notícia es que encara que sigui el cavall o el cotxer el que ens porta, el passatger pot acabar governant la situació. Tot és una qüestió d’aprenentatge i de pràctica.