Mudra

meditació siddhasana

Un mudra és un gest que habitualment s’adopta amb mans i dits, tot i que n’hi ha que es fan amb tot el cos o amb els ulls. Un mudra és un símbol, un segell, que representa un determinat estat o procés de la consciència. Al practicar-lo, aquest gest condueix a la consciència cap a aquest estat. És per això que sovint es tradueix mudra com gest psíquic.

Els mudra actuen a nivell energètic, activant i desbloquejant determinats nadi (nom que reben els canals energètics en ioga i ayurveda, és equivalent als meridians en la medicina xinesa). Així, cada mudra te diferents efectes terapèutics a nivell corporal i mental, en funció dels canals que estimuli.

Cada dit te associat un element i un centre energètic i actua sobre diferents aspectes:

  • El dit gros representa l’element foc i s’associa al plexe solar. Alimenta l’energia dels altres dits o absorbeix l’excés d’energia. Té doncs un paper equilibrador.
  • El dit índex, representa l’element aire i s’associa al plexe cardíac. Ens aporta la capacitat de crear, de pensar, de reflexionar i permet inspirar-nos.
  • El dit cor, representa l’element èter i s’associa al plexe laringi. Ens dona l’energia necessària per viure i interactuar amb el mon espiritual. Ens dona també la força per afrontar i vèncer els desafiaments que ens proposi la vida.
  • El dit anular, representa l’element terra i s’associa al plexe pelvià. Ens dona capacitat de resistència i perseverança. Ajuda a conservar l’equilibri en situacions difícils.
  • El dit petit, representa l’element aigua i s’associa al plexe sacre. Ajuda a regular les relacions interpersonals i la capacitat de comunicació. Ens també a treballar les nostres emocions.

Els mudra ens permeten millorar aspectes físics alhora que ens ajuden a potenciar determinats estats de consciència.

Hi ha molts mudra diferents, cadascun amb els seus efectes a nivell físic i psíquic. Els mudra poden practicar-se en conjunt amb una asana, per potenciar el seu efecte o també es poden practicar per si sols, buscant un efecte terapèutic concret.

En la meditació, es molt convenient adoptar un mudra per tal de potenciar la capacitat de silenci i centrament. Els mudra més adients i més utilitzats són: jñana mudra (el mudra de la consciència), chin mudra (el mudra del coneixement) o dhyana mudra (el mudra de la concentració o del buit).

En qualsevol cas, deixa’t guiar pel teu mestre interior i utilitza el mudra que et sigui més còmode o que adoptis de forma espontània.