Les asana d’equilibri drets

Postures equilibri

Les asana (postura de ioga) d’equilibri drets, són aquelles que practiquem sobre un peu o sobre els dits dels peus (de puntetes). Si bé hi ha d’altres asana en les què intervé el factor de l’equilibri, com per exemple quan estem sobre mans, sobre el cap o sobre isquions, ens centrarem en les que practiquem drets.

Aquestes asana poden ser molt variades, inclouen estiraments verticals o laterals, flexions, extensions o rotacions. Però totes elles ens aporten una sèrie de beneficis comuns que les fan molt interessants.

Ens ajuden a millorar la postura corporal, l’equilibri físic i la coordinació muscular. Enriquim els patrons de moviment i estabilitat del cos i del cerebel, de manera que ens serà més fàcil coordinar els moviments de forma harmònica i efectiva.

Com que tot el cos treballa per a mantenir l’equilibri, són postures que ens ajuden a tonificar i també a incrementar la resistència física. I a mesura que l’equilibri millora, creix també l’autoconfiança.

Aquestes asana no només treballen en el plànol físic, sinó que equilibren també el sistema nerviós i ens aporten equilibri emocional i psíquic. L’equilibri doncs, es dona a tots els nivells. I això es tradueix en una reducció de l’estrès i de l’ansietat.

“Equilibri corporal, equilibri mental”

A nivell mental tenen també un gran efecte. Els equilibris enfoquen la ment, la porten al moment present, a un estat d’observació i atenció vers l’equilibri que s’està duent a terme. Així doncs són potenciadores de la concentració mental.

Però… són postures que de vegades ens costen i això fa que tinguem resistència a practicar-les. Pensem en un nen que comença a caminar: quina és la seva actitud? Com que no li surt bé deixa de provar? Oi que no? Ho torna a intentar una i una altra vegada amb una actitud pacient i perseverant, fins que va guanyant estabilitat i finalment: camina sense cap dificultat!

Doncs aquesta mateixa actitud és la que cal tenir en la pràctica d’equilibris, perquè és exactament el mateix aprenentatge, és a dir, saber-se estabilitzar sobre una base de sustentació més petita que la que es te habitualment.

Et convido a que practiquis postures d’equilibri. Amb una mica de paciència començaràs a gaudir de tots els seus beneficis!