L’actitud a la pràctica de ioga

actitud practica iogaLa pràctica de ioga et pot aportar un munt de beneficis a tots els nivells: físic i fisiològic, energètic, emocional, mental i espiritual. Per a que això sigui així cal tenir en compte dos aspectes fonamentals:

 • per un costat, que la sessió de ioga estigui ben construïda i ben dirigida per un professor o professora qualificat i competent, capaç a més a més d’ajustar-la a les teves condicions i característiques.
 • per altra banda, la teva actitud. Només tu sents el teu cos i escoltes la teva ment. A les teves mans està la teva actitud envers la pràctica que se’t proposa.

Ens endinsarem doncs en els aspectes a tenir en compte en l’actitud a l’hora de practicar ioga,

 • Disponibilitat: actitud de presència cap a la pràctica, deixant de banda preocupacions i tensions que no te la deixarien viure. A l’inici de la pràctica hi ha un espai per buscar aquesta disponibilitat, relaxant cos, respiració i ment.
 • Obertura: predisposa’t a experimentar i viure tot allò que sorgeixi. Treballa sense expectatives i sense esperar resultats concrets. Observa i experimenta tot allò que es doni, sense jutjar si es bo o dolent, sense posar-hi etiquetes.
 • Atenció i centrament: posa atenció a les instruccions i a les correccions que se’t donen per tal de practicar cada tècnica de forma correcta. Disposa’t en un actitud de centrament i constant observació del que fas i del que sents quan ho fas.
 • Acceptació i adaptació: sigues humil, accepta les pròpies limitacions i viu-les de forma positiva, ajustant la pràctica allà on sigui necessari. Escolta el teu cos i adapta la pràctica acceptant l’ús d’ajudes (blocs, cinturons, mantes,…) que et possibiliten fer un treball constructiu.
 • Esforç i moderació: la pràctica implica esforç, però busca sempre l’esforç just i necessari. El necessari per fer un treball correcte d’acord a les indicacions i el just per no gastar energia de forma innecessària. Busca una pràctica moderada que no porti el teu cos al límit.
 • Coordinació amb la respiració: la respiració es la teva aliada perquè t’ajuda a coordinar el moviment i a centrar l’atenció. També et serà útil per mesurar el teu esforç ja que un esforç excessiu et portarà a descompensar la respiració.
 • Si practiques de forma competitiva amb els teus companys o amb tu mateix i amb expectatives sobre els resultats, la teva pràctica et resultarà estressant.
 • Si practiques amb un esforç excessiu i una manca de respecte per les teves limitacions, la teva pràctica et resultarà esgotadora (i pots lesionar-te!).
 • Si practiques amb poc esforç i manca d’atenció i centrament en allò que fas, la teva pràctica serà dispersa.

Les actituds negatives faran minvar els grans beneficis que et pot aportar la pràctica. Desenvolupa les actituds positives de forma conscient i gaudeix de la pràctica de ioga i dels seus beneficis!