Ioga i Respiració: equilibri físic, mental i emocional

ioga respiració
ioga respiració

La respiració és la base de la vida. Podem estar setmanes sense menjar o dies sense beure, però només uns minuts sense respirar. La respiració és doncs un procés fonamental.

Però… què és la respiració? És un procés fisiològic mitjançant el qual entra oxigen als pulmons (inspiració) i surt diòxid de carboni dels pulmons (espiració). Quan l’aire és als pulmons, es produeix un intercanvi gasós que possibilita que, a través del flux sanguini, l’oxigen arribi a les cèl·lules del cos i que es reculli el diòxid de carboni de les cèl·lules.

TOTES les nostres cèl·lules necessiten oxigen per a dur a terme les seves funcions i necessiten també desfer-se del diòxid de carboni que en resulta. En definitiva, la respiració afecta a TOTES les nostres cèl·lules.

Cada acció muscular, cada procés fisiològic, cada reacció emocional, cada pensament… consumeix oxigen. Així doncs, la respiració te una incidència directa sobre els processos metabòlics i també sobre l’estat de la ment i de les emocions.

La respiració és un acte involuntari que es veu afectat per les nostres accions i estats d’ànim. Així, per exemple, en moments d’agitació podem observar com la nostra respiració és més ràpida i superficial i en moments de calma, és més lenta i profunda.

Però també podem convertir la respiració en un acte voluntari i regulat. D’aquesta manera, regulant la nostra respiració, podem transformar el nostre estat mental i emocional a l’hora que incrementem el nostre nivell energètic. És doncs una eina molt potent i que ens ofereix un ampli ventall de possibilitats.

Degut als hàbits actuals, moltes vegades aquest procés tan important es veu malmès. Per una banda, la vida sedentària fa que l’esquena sigui poc tònica, les espatlles caiguin cap endavant i el tòrax es tanqui, dificultant l’entrada d’aire. Per altra banda, l’excés d’estrès fa que la respiració sigui ràpida i es faci per la part alta dels pulmons, desaprofitant gran part de la seva capacitat.

En la pràctica de ioga un dels eixos fonamentals és, precisament, la respiració. Els exercicis corporals que es practiquen obren les estructures que participen en la respiració a l’hora que tonifiquen i flexibilitzen la musculatura involucrada en el procés.

A més, es practiquen també una sèrie d’exercicis de control respiratori que pretenen estimular i acumular energia vital així com assolir estats de calma mental, gràcies a la relació tan directa que hi ha entre respiració i ment.

Una respiració amplia i ben regulada és la base d’una bona salut física, emocional i mental. Practica ioga i gaudeix dels beneficis que aporta una respiració de qualitat.