Ioga: el remei natural per l’estrès

ioga i estres

L’estrès es un procés fisiològic natural del nostre organisme que ens permet reaccionar davant les situacions que interpretem com a amenaces o també situacions que ens demanen un sobreesforç. És doncs un procés necessari per a la supervivència.

Quan es desencadena la reacció d’estrès, es preparen cos i ment per a una resposta eficient davant la situació imprevista i, entre d’altres: augmenta el ritme cardíac, augmenta el ritme respiratori, augmenta la glucosa en sang, hi ha més tensió muscular, es predisposa la ment per a l’acció i disminueix l’activitat al sistema digestiu.

Una reacció d’aquest tipus, desgasta cos i ment i consumeix una gran quantitat d’energia. Requereix doncs que hi hagi després un espai de recuperació i relaxació per tal de retornar a un estat d’equilibri.

El problema sorgeix quan aquesta reacció es dóna de forma excessiva i mantinguda, és a dir, apareix l’estrès crònic. Moltes vegades es produeix una distorsió del que s’interpreta com a situació que requereix aquesta reacció fisiològica i es viu en un constant estat d’alerta, sense la capacitat de relativitzar allò que es podria fer des de la calma i la serenor.

Quan apareix l’estrès crònic, no es disposa d’aquest espai de reequilibri corporal i mental i es dona una situació de desgast crònic, d’envelliment orgànic i d’esgotament energètic provocant l’aparició de malalties i trastorns que, malauradament, són cada cop més comuns en la nostra societat.

El ioga es converteix en una eina molt potent a l’hora de combatre l’estrès ja que no només actua sobre els símptomes que provoca sinó que treballa sobre l’arrel del problema.

Les postures corporals, els exercicis de control respiratori, la relaxació i els exercicis de meditació que es practiquen ajuden a desbloquejar el cos i la ment, alleugerir les tensions, rebaixar els nivells d’ansietat i augmentar el nivell d’energia, retornant cos i ment cap a un estat d’harmonia i equilibri.

A mida que s’avança en la pràctica, especialment en les tècniques de meditació, s’aprèn també a relativitzar les situacions i es desenvolupa un punt de vista diferent que ajuda a afrontar-les de forma més positiva i constructiva, evitant així la reacció estressant.

El ioga és una forma natural i molt saludable per a combatre l’estrès i els seus efectes. Prova-ho i notaràs la millora.