Ioga…què és?

Ioga o yoga és la transliteració catalana de la paraula sànscrita yoga. És una paraula masculina, per tant farem servir l’article “el” tot i que acabi en “a”.

Te diferents significats (font: diccionari sànscrit-català de la Enciclopèdia Catalana) entre ells:

– Acció de posar el jou
– Execució, pràctica, mètode
– Unió, conjunció, fusió
– És també una de les sis escoles ortodoxes del pensament indi i té com a obra fundacional els Yoga Sutra de Patanjali, que en 196 aforismes descriu l’estat de ioga i les pràctiques que ens poden ajudar a obtenir-lo.

Totes aquestes definicions, ens poden ajudar a entendre què és el ioga.

Així, l’estat de ioga a què es refereix Patanjali en els seus ioga sutres, és un estat d’unió, de fusió. Unió de l’essència de l’ésser humà amb el cosmos. És el retrobament, més enllà de la ment, d’allò que és comú a tots els ésser humans, l’essència. De la mateixa manera que una gota d’aigua és diferent d’una altra però totes dues, en essència, són aigua, tots els éssers humans tenim una mateixa essència comú. El ioga ens proposa que cadascú de nosaltres retrobem aquesta essència per tal de sentir-nos part d’un tot.

“Ioga és aturar els moviments de la consciència”

En el segon sutra, Patanjali diu:

“Yogah cittavrtti nirodhah” (transliteració del sànscrit), que podem traduir com “Ioga és aturar els moviments de la consciència”.

Pensem en un llac. En podrem veure el fons quan les aigües estiguin calmades i netes. Si l’aigua està moguda i bruta, per molt bonic que sigui el fons del llac, mai serà visible.

El ioga ens diu que per retrobar-nos cal calmar la ment, buidar-la d’activitat. I en aquest sentit és quan podem parlar de l’acció de posar el jou. El ioga ens diu que per assolir aquest retrobament de l’essència és imprescindible que la ment estigui sota control… cal posar-li el jou a la ment, calmar-la de pensaments i fer que estigui al nostre servei i no a l’inrevés.

Finalment, ioga és també pràctica, mètode. Perquè per posar la ment sota el jou i així retrobar la nostra essència, se’ns proposen una sèrie de pràctiques que ens hi aniran acostant. Poden ser pràctiques ètiques, físiques, respiratòries, meditatives… totes elles amb l’objectiu comú d’aturar els moviments de la consciència i deixar veure el fons del llac.

Quantes coses expressades en una sola paraula…