Ioga: equilibri de cos i ment

Ioga Equilibri Cos Ment

El ioga és un sistema mil·lenari de creixement i millora personal que promou el benestar físic, emocional, mental i espiritual de l’individu, fent que tots aquests aspectes flueixin conjuntament a un ritme natural.

Avui en dia és habitual que cos i ment es vegin desequilibrats degut al ritme accelerat en què vivim. Aquests desequilibris acaben provocant problemes de tot tipus: malalties físiques, estats d’ansietat, depressió o hiperactivitat, entre d’altres. És doncs fonamental restablir aquest equilibri natural com a mesura preventiva de salut integral.

El ioga treballa a tots els nivells constitutius de l’ésser humà: físic i fisiològic, energètic, emocional, psicològic i espiritual, aportant, a més a més, una integració i harmonització de tots aquests aspectes.

En una sessió de ioga es treballen diferents tècniques que contribueixen a buscar aquest equilibri cos-ment tant necessari: posicions corporals, exercicis de control respiratori, tècniques de relaxació i tècniques de meditació.

Les posicions corporals no són només un exercici físic. Si bé és cert que ens ajuden a tenir cura dels ossos, les articulacions i la musculatura, van més enllà. Equilibren tota l’estructura orgànica (millorant el funcionament dels sistemes digestiu, urinari, reproductor, circulatori i respiratori) i actuen sobre el sistema nerviós i el sistema endocrí. Tenen, a més a més, incidència a nivell emocional i mental.

Les tècniques de relaxació ens ajuden a refer-nos de les tensions i a donar descans i un espai de recuperació tan al cos com a la ment. Cal destacar que quan parlem de relaxació també ho fem a diferents nivells: físic, emocional, mental. Els espais de relaxació són especialment necessaris com a mesura de recuperació si patim estrès.

Es ben sabut que hi ha una relació directa entre la respiració i l’estat emocional i mental. Les tècniques de respiració ens permeten incidir sobre aquest estat, calmant les emocions i la ment i també augmentant el nivell d’energia. El ioga disposa d’un conjunt ampli de tècniques respiratòries, cadascuna amb els seus efectes.

Les tècniques de meditació treballen directament sobre la ment, augmentant la seva capacitat de centrament i control. Cultivem una ment desperta, capaç de viure el moment present. I cultivem també la capacitat de posar la ment al nostre servei. A més, la meditació te efectes no només a nivell mental, sinó a nivell fisiològic i emocional.

En qualsevol cas, és important que totes aquestes tècniques les practiquis amb un professor o professora competent, que conegui les tècniques, els seus efectes i com es poden combinar entre sí segons l’objectiu que es persegueix. Un professor/professora que sàpiga indicar-te com ajustar la pràctica segons les teves característiques i que et corregeixi per tal que puguis obtenir-ne el màxim benefici.

Tant se val si ets una persona molt nerviosa o excessivament calmada, si tens molta o poca flexibilitat, en qualsevol cas la pràctica treballa positivament per a tu portant-te cap a una zona d’equilibri.